Et godt sted at starte er at identificere forstyrrelserne i arbejdsdagen. Der er formentlig flere end du umiddelbart tænker. Ikke mindst er der nogle som du måske ikke direkte opfatter som forstyrrelser – den absolutte førsteplads er for de fleste mails! Der er også nogle du selv har kontrol over – eksempelvis notifikationer af enhver art, herunder mailnotifikation (og jo, du kan godt klare dig uden – det skriver vi om en anden dag).
Skriv alle de forstyrrelser ned, du kan komme i tanke om. Lige fra kollegaen, der “bare lige skal have 2 sekunder” over dit altid åbne chatvindue (Lync, Messenger osv.) til visuelle- og/eller auditive forstyrrelser i omgivelserne.
Kategoriser dine forstyrrelser i de fire grupper i tabellen:
♦ Irriterende uden følelse af kontrol
♦ Irriterende med følelse af kontrol
♦ Behagelige uden følelse af kontrol
♦ Behagelige med følelse af kontrol.
Vær ærlig overfor dig selv: Er forstyrrelsen reelt behagelig? Eksempelvis når kollegaen kommer forbi med en kop kaffe til dig?
Hvis du har følelsen af kontrol (hvad enten det er en irriterende eller behagelig afbrydelse), så tænk fremadrettet: Hvad kan du gøre for at forstyrrelsen slet ikke opstår? Hvis intet, kan du så gøre noget for, at den opstår på kendte tidspunkter og planlægge efter den? Er der vaner, du kan ændre, så dine selvgenererede forstyrrelser undgås?
Spørg dig selv om det er reelt, at du ikke har kontrol over (eller som minimum påvirkningsmulighed på) forstyrrelsen? Følelsen af kontrol er afgørende for din opfattelse af personligt overskud og råderum, så tænk alternativt i forhold til at kunne ændre forholdene. Kan I eksempelvis aftale “koncentrationstid” fra 9-11 i teamet eller lignende?