Kys for pokker

Vi holder meget af udtrykket: “Du kysser ikke samme dag, du spidser læberne” og bruger det kærligt drillende internt i inergia, når der bliver tænkt for længe over en opgave.

Det er ofte svært at få grebet om, hvor man skal starte på en opgave: Inspirationen er der måske ikke lige eller retningen er uklar. Vi har ofte en tendens til at overtænke, samt stræbe efter det perfekte. Begge dele holder os for lang tid med spidsede læber, men der er heldigvis talrige metoder til at sætte og holde gang i processen. Vi vil gerne dele 3 af vores favorit kysseteknikker med dig:

Kys #1 - Få noget ned på papir

Det blanke papir har en tendens til at holde os tilbage. Få noget ned på papir (eller op på skærmen). Teresa Amabile, der har skrevet bogen ”The Progress Principle”, har gjort en iagttagelse under hendes workshops: ”Mange mennesker går i stå, når de får et blankt stykke papir og bliver bedt om at tegne noget kreativt. Får de et stykke papir med en bølget linje på og bliver bedt om at tegne videre på linjen, finder de det ofte sjovt og laver noget interessant”.

Det gælder naturligvis også for andet end linjer. Idéer bliver sparket i gang af linjen → idéer trigger en handling → handlingen skaber et skifte i omgivelserne (her ord på skærmen/papiret) → skiftet trigger nye idéer.

Vi starter et kreativt feedback loop. Hver idé bliver input til den næste ide, så derfor: Få idéen ned på papir og udnyt fordelen ved både at blive inspireret af dig selv og få frigjort tankeplads til den næste idé. Tænk ikke over om idéen er rigtig eller korrekt formuleret. Glæd dig over, at der er noget på papiret og skriv videre derfra.

Det er vigtigt, at du ikke bruger for lang tid på at holde idéen i hovedet. Formentlig har du, ligesom vi, prøvet at få en brandgod idé, lige skulle gøre noget andet end at få idéen fastholdt for blot derefter at opleve, at det eneste du kan huske, er at du havde en god idé, desværre ikke hvad den gik ud på.

“Your mind is for having ideas, not holding them!”,

David Allen, forfatter til bogen ”Getting things done”.

Kys #2 - Scor dig selv

Der er evidens for, at sejre holder motivationen oppe – selv de små af slagsen. Dem kan du faktisk give dig selv og frigøre nogle energigivende mekanismer i hjernen ved at score dit eget arbejde. Scoring på en 10-punktsskala på en lap papir er rigeligt.

Hvis du ved hver pause (brug eksempelvis Pomodoro-teknikken, kig her) skriver en score for processen eller resultatet af arbejdet hidtil, vil din hjerne autonomt gå i gang med at finde årsager til: ”Hvorfor er det ikke et 10-tal?” og ”Hvad er nødvendigt at gøre for at nå dertil?”. Du sætter endnu et loop i gang og udnytter pausetiden ganske effektivt.

Boost din glæde ved at kigge dine scoringer igennem efter dagens dont. Du kan også tage billeder af dit arbejde gennem dagen og blade dem igennem for at få syn for fremdriften i din opgave. Fejr den!

Kys #3 - Men det skal ikke være perfekt…

”Perfect is the enemy of good”, lyder et engelsk mundheld. Det kan vi nikke genkende til. Du skal dog ikke være bekymret for at indvie andre i dine ”mellemregninger”. Tit fortsætter vi med at tilføje og korrigere vores arbejde langt ud over det meningsfulde. Vi vil gerne dække alle aspekter inden vi deler resultatet med nogen og fremstå som ”perfekte”. Ofte bliver produktet for omfangsrigt og måske ovenikøbet ikke reelt det, der er nødvendigt for at tilfredsstille modtagerne.

I it-udvikling har dette været et dilemma i årtier og har ført til metoder som Scrum og særligt tankerne om sprints og pretotyping kan man lære noget af her. Test dit materiale på et tidligt tidspunkt – også selv det ikke er perfekt. Du sparer dig selv for meget arbejde og rammer ofte skiven markant bedre…

“Perfection is not when there is no more to add, but no more to take away”

Antoine de Saint-Exupéry

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Inspiration og kreditering

Inspiration til denne artikel er hentet mange steder fra: Først og fremmest fra hverdagen i de virksomheder vi kommer i, men også fra forfatterne og forskerne: Nathan Lozeron, Teresa Amabile & Steven Kramer og Karl E. Weick.

Scroll til toppen