10 ...og 10 ...og 10

De fleste af os er vokset op med, at når vi står overfor en alvorlig og måske vidtrækkende beslutning, så er det “godt at sove på det”. Vi vil ikke erklære os uenige i det gode råd, men fokusere på, at vi jo vågner op igen på et tidspunkt – og hvad så?

Vi vil introducere dig for en effektik og let anvendelig teknik, der skaber relief på de følelser, der fylder en, når man skal træffe en svær beslutning. Teknikken er fra bogen: “10/10/10”, der er skrevet af Suzy Welch. I al sin enkelthed går det ud på at stille sig selv tre enkle spørgsmål:

♦ Hvordan vil beslutningen føles om 10 minutter?
♦ Hvordan vil beslutningen føles om 10 måneder?
♦ Hvordan vil beslutningen føles om 10 år?

De fleste af os har erfaringer med at følelser ændrer sig over tid. Mange af dem falmer ovenikøbet. Prøv at erindre en situation, du oplevede som virkelig belastende for nogle år siden. Kan du huske følelsen i kroppen, bekymringerne, overvejelserne om for og imod? Er de lige så stærke i dag? Du kan nok genkalde dig dem, men fylder de stadig hele forruden? Sandsynligvis ikke. Måske er du i dag lettet eller stolt over, at du traf den svære besluting. Det er det, der gør teknikken så anvendelig. Den jævner det følelsesmæssige terræn ud for dig.

Spørgsmålene er en elegant måde til dels at håndtere, dels give sine spontane følelser et udefra-og-ind syn. De tvinger en distance ind, som i en tilspidset situation kan være ganske vanskelig at holde, fordi vi er udpræget emotionelt påvirkede. Det, der lige nu står fuldstændigt skarpt og mærkes i hele kroppen, er sjældent lige så skarpt om 10 år. Vores spontane følelser kan med andre ord spille os et puds og forhindre, at vi træffer den beslutning, der er bedst for os. Vi vil illustrere forholdet med et citat fra Amy Johnson, en amerikansk psykolog, ph.d. og forfatter, der i årevis har beskæftiget sig med psykologien bag beslutningstagning. Se →

Vi vil slutte med at understrege, at det ikke handler om at underkende eller undertrykke de følelser, du har her og nu, men at minde sig selv om, at de øjeblikkelige følelser oftest mindskes over tid. Det er dog ligeså vigtigt at fremhæve, at vi ikke kan tillægge den mere langsigtede følelse magien i at være “rigtig” og den, du altid skal basere din beslutning på. Den er blot god at konsultere, for at sikre, at de aktuelle følelser ikke alene er grundlaget for din beslutning.

“You see, you are always feeling your thinking. You are not necessarily always feeling ‘the truth’, or even your own personal truth. Every emotion, feeling, or mood you experience follows directly from the thinking you are experiencing. That thinking is not always accurate or important. It does not always indicate what’s best for you. In reality, your feelings are nothing more than feedback about your thinking.” 

Amy Johnson

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Inspiration og kreditering

Inspiration til denne artikel er hentet mange steder fra: Først og fremmest fra hverdagen i de virksomheder vi kommer i, men også fra forfatterne og forskerne: Suzy Welch, Chip Heath and Dan Heath, Amy Johnson og Christian Jarrett.

Scroll til toppen